Micatee |
Admin-sama |
|
|
Dołączył: 30 Kwi 2008 |
Posty: 66 |
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
|
|
![](http://picsrv.fora.pl/Aeolus/images/spacer.gif) |
![](http://picsrv.fora.pl/Aeolus/images/spacer.gif) |
![](http://picsrv.fora.pl/Aeolus/images/post_corner.gif) |
|
Miso jest zupą z sfermentowanych nasion soi. Zupę tę można spożywać jako czysty bulion lub doprawić do smaku, dodając różnorakie dodatki. Miso może zostać także użyte jako przyprawa. Najczęściej zupa ta jest kupowana w sklepach w postaci pasty. Najlepsza jest pasta produkcji japońskiej. Znacznie gorsza ale nadal jadalna jest koreańska. Natomiast chińskiej należy unikać.
Jest wiele sposobów na przygotowanie miso, więc podaję ten w miarę prosty (i dostępny jeśli chodzi o składniki )
Składniki:
1.cebula dymka - 2-3 szt
2.czerwone miso - 125 g
3.płatki bonito - 3 łyżki
4.tofu - 125 g
5.wodorosty konbu - 15 cm
Sposób przyżądzenia:
Papierem osuszyć wodorost i naciąć go w kilku miejscach. Zagotować 1200 ml wody, wrzucić wodorost, odstawić na 10 min., wyjąć glona i dolać jeszcze 250 ml wody. Ponownie zagotować, dodać płatki bonito i wymieszać. Przecedzić, mieszając dodać miso. Pokroić tofu w drobną kostkę i rozłożyć do miseczek. Do zupy wrzucić pokrojone w talarki szalotki, wymieszać i rozlać do miseczek.
![](http://blog.fatfreevegan.com/images/miso-soup1.jpg) |
|