Micatee |
Admin-sama |
|
|
Dołączył: 30 Kwi 2008 |
Posty: 66 |
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Nigiri Sushi - ryż z rybą lub owocami morza
Potrzebne składniki:
1.zakwaszony ryż shari
2.chrzan wasabi
3.płatki surowej ryby
Sposób przygotowania:
Porcja sushi nigri dla jednej osoby to około 8 sztuk. Uformuj w palcach porcję ryżu wielkości piłeczki do ping-ponga (ok. 16 g). Na lewej dłoni połóż płatek surowej ryby i delikatnie posmaruj chrzanem wasabi. Na rybę połóż kulkę ryżu i ostrożnie odwróć, tak aby ryba była u góry. Teraz uformuj rybę i ryż w podłużny wałeczek. Robi się to bardzo delikatnie kciukiem i palcem środkowym. Jedno sushi nigri powinno ważyć około 40-44 gramów.
Rodzje sushi nigri (w zależności od dodatków): SAKE z łososiem, MAGURO z tuńczykiem, IKURA z kawiorem z łososia, EBI z gotowaną krewetką, AMA EBI z krewetką słodką, UNAGI z grillowanym węgorzem, TAMAGO z omletem, SABA z makrelą, IKA z kalmarem, SUZUKI z sandaczem, HIRAME z halibutem, TAKO z ośmiornicą, TAI z doradą, IBODAI z rybą maślaną.
 |
|